Krewetka szkarłatna ( Lysmata debelius )
Pochodzenie: występuje w Oceanie Indyjskim oraz Oceanie Spokojnym od Malediwów aż po Japonię. Zamieszkuje rafy koralowe. Znanych jest kilka odmian geograficznych różniących się szczegółami ubarwienia.
Wielkość: dorasta do 10 cm długości, ale w akwariach zwykle bywa nieco mniejsza.
Akwarium: zbiornik rafowy o pojemności min. 60 l z licznymi kryjówkami.
Charakterystyka: bardzo łagodny i wyjątkowo dekoracyjny gatunek krewetki doskonale nadający się do akwariów rafowych. Można trzymać jednego lub kilka osobników. Krewetki szkarłatne są nieco bardziej płochliwe i prowadzą bardziej skryty tryb życia niż L. amboinensis. W zbiorniku chronią się w rozpadlinach skalnych i wychodzą głównie podczas żerowania. Zasady łączenia: jak L. amboinensis.
Opis: jedna z najpiękniejszych krewetek czyszczących spotykanych w akwariach. Jej ciało jest krwistoczerwone od nasady czułków aż po koniec telsonu („ogona”) z wyraźnymi, śnieżnobiałymi kropkami. Szczypce również są czerwone zaś odnóża kroczne i długie czułki – białe. Dymorfizm płciowy nie jest znany . L. amboinensis, podobnie jak pozostałe krewetki, rosnąc linieją zrzucając stare pancerzyki. Wylinek tych nie trzeba usuwać z akwarium bowiem rozpuszczając się wzbogacają wodę w minerały.
Rozmnażanie: nie rozmnaża się w domowych akwariach, ale z powodzeniem jest rozmnażana w specjalistycznych fermach zwierząt morskich.
Pokarm: gatunek wszystkożerny. W akwarium żywi się resztkami pokarmu, planktonem i glonami. Zjada mrożone lasonogi, oczlika, solowca i inne mrożonki standardowo stosowane w żywieniu zwierząt morskich